Lokale heffingen

De gemeente legt heffingen op. Die zijn onder te verdelen in belastingen, leges en retributies. Bij belastingen is sprake van een gedwongen bijdrage, waar geen rechtstreekse individuele tegenprestatie van de overheid tegenover hoeft te staan. De opbrengsten dienen als algemeen dekkingsmiddel. Bij retributies is ook sprake van een gedwongen bijdrage, maar hier wordt door de overheid wél een individuele tegenprestatie tegenover gesteld (zoals riool- en afvalstoffenheffing). Leges zijn vergoedingen voor diverse administratieve en andersoortige diensten die de overheid verstrekt (zoals bouwvergunningen, verstrekken paspoort of rijbewijs).

Uitgangspunten van beleid

Voortzetting afspraken uit het Coalitieakkoord 2014-2018 'Met de stad!'

In het Coalitieakkoord 2014-2018 zijn afspraken gemaakt die met ingang van 2015 zijn doorgevoerd. Voor de begroting van 2016 wijzigen deze afspraken niet. Als algemene regel is afgesproken dat alle belastingen, heffingen, leges en parkeertarieven jaarlijks met maximaal de inflatie (CBS consumentenprijsindex) worden verhoogd. De toegepaste verhoging voor 2016 is 0,4%.

Andere tariefstructuur voor kabels en leidingen

De gemeente heft leges op vergunningverlening voor het leggen van kabels en leidingen. De aanvrager betaalt bovenop een basistarief een tarief per meter, ongeacht het aantal meters. Het basistarief dekt niet de kosten voor de minimuminspanning aan werkzaamheden die verricht moet worden. De in rekening gebrachte leges sluiten niet aan bij het werkelijke kostenverloop. Om dit te verbeteren wordt het basistarief verhoogd en wordt de opslag per meter gewijzigd. Het legestarief per meter daalt volgens een staffel naarmate er meer meter meters worden gelegd. Arnhem sluit met deze wijziging beter aan bij de landelijke ontwikkelingen. Het werkt drempelverlagend voor incidentele grootschalige ontwikkelingen op het gebied van de aanleg van glasvezel en warmtenetten.

Het faciliteren van vernieuwende initiatieven buiten het horecaconcentratiegebied

Eind 2014 heeft een groep ondernemers het 'Manifest voor de ondernemers van morgen' aangeboden aan de raad. Het college heeft besloten het beleid aan te passen voor initiatieven die vernieuwend zijn, waarbij de horeca-activiteiten een ondersteuning zijn van het concept. Het nieuwe beleid vult deze leegte in voor zulke initiatieven die tussen 12 weken en een half jaar duren. Eerder werden deze niet aangevraagd vanwege de (relatief) hoge legeskosten. Qua bedrag komen de leges tussen de kosten voor een evenementenvergunning en de horecavergunning. De gemeenteraad is in het voorjaar 2015 geïnformeerd per raadskamerbrief.

Geraamde inkomsten en een overzicht op hoofdlijnen

Geraamde inkomsten

2015

2016

Bedragen x € 1.000

Belastingsoorten

Onroerend zaakbelasting

51.065

51.365

Afvalstoffenheffing (meerpersoonshuishouden)

14.631

15.140

Rioolheffing

15.920

15.986

81.616

82.491

Overige heffingssoorten

Parkeerbelasting

6.016

5.954

Leges burgelijke stand

2.261

2.261

Bouw- en sloopvergunningen (wabo)

3.187

4.487

Overige heffingen

1.579

1.449

13.043

14.151

Totaal

94.659

96.642

Cijfers MJPB 2015-2018 zijn gebaseerd op de primitieve begroting ( "boekwerk")

De lichte toename van de opbrengsten OZB is toe te schrijven aan de indexering van de opbrengsten met 0,4% en correcties met betrekking tot woningbouwvolumes.
Bij de afvalstoffenheffing is er een duidelijk hogere toename aan opbrengsten. Ten eerste is dit toe te schrijven aan reguliere groei van het aantal huishoudens. Een tweede oorzaak voor volumegroei is dat sinds 2015 kamerbewoners aangeslagen worden die hun woning huren van woningbezitters. Daarvoor werd het bezit van deze woningbezitters beschouwd als niet woningen. De kostendekkendheid van de afvalstoffenheffing is groter geworden.
Het college gaat er op basis van de resultaten in de eerste maanden van 2015 van uit dat de inkomsten uit de Wabo-leges terugkomen op het niveau van voor 2015.
Ten opzichte van de begroting 2015 loopt de opbrengst van de overige heffingen iets terug als gevolg van een 'seizoenseffect' over meerdere jaren. Minder APV-leges waren in vorige begrotingen al voorzien, omdat een aantal vergunningen met een duur voor meerdere jaren wordt verstrekt.

Lokale lastendruk en kwijtscheldingsbeleid

Ontwikkeling lokale lastendruk in Arnhem

Overzicht lastenontwikkeling gemiddelde woning Gemeente Arnhem 2016 ten opzichte van 2015

2015

2016

Bedragen in euro's

% Lasten-ontwikkeling

Onroerend zaakbelasting

330

331

0,40%

Rioolheffing

165

166

0,40%

Afvalstoffenheffing (meerpersoonshuishouden)

244

245

0,40%

739

742

0,40%

De tabel laat een bevestiging zien van de vorige twee paragrafen, uitgewerkt voor een gemiddelde woning. Voor een meer gedetailleerd overzicht van opbrengsten en tarieven voor gebruikers en eigenaren wordt verwezen naar de bijlagen.

Ontwikkeling lokale lastendruk in landelijk perspectief

Het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden (Coelo) meet jaarlijks de lokale lastendruk van de Nederlandse gemeenten. De indicator 'woonlasten meerpersoonshuishouden' geeft inzicht in de ontwikkeling van de Arnhemse woonlasten in relatie tot die van de overige gemeenten. De indicator bestaat uit de OZB, de afvalstoffenheffing en de rioolheffingen.

NB: De door Coelo berekende cijfers wijken iets af van de door Arnhem gehanteerde cijfers. Het verschil zit in het gehanteerde begrippenkader voor onroerendzaakbelasting voor een 'gemiddelde' woning.

Kwijtscheldingsbeleid

Inwoners van Arnhem komen in aanmerking voor kwijtschelding als het zogenaamde gecorrigeerde inkomen lager uitvalt dan 100% van het bijstandsniveau. Arnhem kiest met het hanteren van een bovengrens van 100% van het bijstandsniveau voor de maximale invulling van het kwijtscheldingsbeleid die de wet biedt. In de begroting houdt de gemeente rekening met een bedrag van ca. € 2 miljoen aan kwijtscheldingen.